Multiresource
Image default
Mode en Kleding

Vanaf welke leeftijd een bh

Vanaf welke leeftijd een bh

Wanneer meisjes in de puberteit komen, dan betekent dit doorgaans ook dat het lichaam begint te veranderen. Eén van de eerste verandering die gaandeweg zichtbaar is, is het groeien van de borsten. Ontzettend spannend wanneer je dus voor het eerst een bh moet gaan kopen. Je hebt ineens iets, wat je daarvoor nooit hebt gehad, het is nieuw en je weet niet goed hoe je hiermee wellicht mee om moet gaan. Of je al direct een bh nodig hebt, dat valt vaak nog te bezien. Er zijn namelijk verschillende mogelijkheden, waardoor je eenvoudig kunt zien of het daadwerkelijk al nodig is om er eentje te dragen. Vanaf welke leeftijd je dit ongeveer kunt verwachten, dat vertellen we je hier.

Hoe merk je het op?

Het maakt niet uit of je nu jong of oud bent, maar het dagelijks kijken naar je lichaam is ontzettend belangrijk. Zo kun je snel eventuele verandering opmerken en waar nodig alarm slaan. Hetzelfde geldt ook voor meisje met beginnende borstgroei. Wanneer je merkt, dat er een verandering optreedt, dan is het tijd op een bh te gaan kopen. Er zijn speciale soorten bh verkrijgbaar, zodat je met een fijn en vertrouwd gevoel rond kunt lopen. 

Eerste ontwikkelingen

De eerste ontwikkelingen die aangeven dat het lichaam van een meisje verandert beginnen doorgaans gemiddeld rond het 11e levensjaar. Waar het bij de één iets vroeger begint, kan het bij de andere wat extra jaartjes op zich laten wachten. Dit is dus volledig afhankelijk van de ontwikkeling van een meisje zelf. Wel zien we vaak, dat wanneer andere meiden al wel een bh dragen, de rest dit ook wil. Niet alleen om erbij te willen horen, maar ook om zichzelf simpelweg een stuk zelfverzekerder te voelen. Dit is te vergelijken met wanneer je een medische ingreep hebt gehad aan je borsten. Je zult dan een postoperatieve bh moeten dragen, zodat het de zwelling tegengaat, maar ook zodat het natuurlijk oogt wanneer je een shirt of trui draagt.

De eerste bh aanschaffen

Wanneer het dan eindelijk zover is, is het natuurlijk ontzettend spannend. Je gaat immers iets kopen, wat je nog nooit hebt gedaan. Vooral wanneer de groei in een beginstadium is, is het verstandig te kiezen voor een zogeheten ‘starters beha’. Deze bh is te vergelijken met de vorm van een sportbeha en zal net iets meer bedekkend zijn, dan wanneer je een normale bh draagt. Overigens kun je gedurende deze periode ook prima kiezen voor een sportbeha. Mede doordat een sportbeha wat platter is, zal het qua pasvorm en comfort prima aansluiten.