Wat is het verschil tussen IT en ICT

Van bedrijfspanden, kantoren, verzamelgebouwen, fabriekshallen, mobile offices, in de auto, in de trein tot aan de thuiswerkplek. Werkelijk overal maken we gebruik van IT, of ICT. Alles op het gebied van online data, netwerkverbindingen en mobiele apparaten heeft te maken met IT, of ICT. Kunnen we deze termen eigenlijk door elkaar gebruiken of betekenen ze toch echt iets anders?

Bij Think4, full service IT partner, gebruiken we het meest de term IT. Gewoon omdat we het fijner vinden klinken, zeker de Engelse uitspraak. IT partner, IT management, hebben die dan niets met ICT te maken? Jawel, en daar ontstaat dan ook de verwarring. Wij geven een korte uitleg over de inhoud van de termen, of wel vakgebieden, IT en ICT.

Informatie- en Communicatietechnologie of Informatietechnologie, dat is waar we het over hebben. In de praktijk zien we dat IT en ICT veel door elkaar gebruikt worden. Erg is dat niet, en toch zal het de échte IT-er misschien niet altijd even prettig in de oren klinken. Nu maakt het de IT-ers van Think4 niet uit hoe onze opdrachtgevers ons noemen. En eigenlijk doen we een beetje van allebei, IT en ICT. De termen overlappen elkaar als je kijkt naar de diensten die wij verlenen aan onze klanten. Informatie, ja. Communicatie, ja. Technologie, ook ja.

Nu is het ook nog afhankelijk van de branche waarin je zit. In het onderwijs gebruiken ze bijvoorbeeld een andere definiëring dan in economische of technische sectoren. Zonder de inhoud te kennen weet je ook niet welke term in feite goed is. 

Dit verstaan we onder IT

IT staat dus voor Informatietechnologie en houdt zich bezig, voor het grootste deel, met de methoden en hulpmiddelen. Bij methoden moet je denken aan architectuur, netwerken en ondersteunende systemen, dus eigenlijk is dat het achterliggende gedeelte. De ondergrond. Daarnaast hebben we de apparaten waarmee we werken, zoals pc’s, smartphones en tablets die we de hulpmiddelen noemen. In feite is dit de hardware die je nodig hebt om van de onderliggende technologie gebruik te kunnen maken. Zijn de methoden en hulpmiddelen connected, dan ben je in staat om informatie waar je toegang tot hebt te kunnen verzamelen, verwerken en delen. In grote omgevingen noemen we dit ook wel big data. Onderdeel daarvan zijn onder andere codering en programmering, middelen voor dataopslag, conversie van gegevens, ontwerp en analyse van systemen. Als we het hebben over IT dan praten we eigenlijk altijd in zakelijke context. IT kan gezien worden als een subcategorie van nog uitgebreidere <a href=”https://www.think4.nl/ict-diensten/”>ict diensten</a>.

Onze toelichting op ICT

Die C is een waardevolle uitbreiding op het toch al befaamde IT, zeker als we kijken naar de uitgebreidere werkgebieden, hardware- en softwaremogelijkheden en toepassingen die vragen om meer flexibiliteit. Informatie- en Communicatietechnologie (ICT) heeft meer betrekking op de onderlinge verbinding. Ook hier komen wellicht direct de verschillende devices in je op, want dat zijn de tools om mee te communiceren. In tegenstelling tot een IT netwerk, datacenter of wifiomgeving geeft de C een extra push aan de communicatiekant. Want dat is je doel: communicatie in samenwerking met informatietechnologie. 

Het verschil tussen IT en ICT

Het blijft lastig om de twee definities exact een eigen plekje te geven. Ondanks dat de verschillen tussen IT en ICT nu eenmaal klein zijn, zien we toch dat de C voor variatie zorgt.  

IT wordt meer gebruikt in industrieomgevingen met computers, netwerken, software en andere apparatuur en dit alles gebruikt om informatie te beheren. Zeg maar de pure techniek en computernetwerken. 

Daar tegenover staat de onderwijssector waar de afkorting ICT dan weer meer gangbaar is. ICT is een uitbreiding op de inhoudelijke of achterliggende techniek door het integreren van beide technologieën: informatie en communicatie. Zender, boodschap, ontvanger (het basisprincipe van communicatie) staan binnen ICT centraal en daarmee alle eigentijdse toepassingen om dit uit te voeren. Digitale media, video en telefonie zijn de bekendste platformen om te kunnen integreren met computernetwerken. 

Meer weten over de diensten van Think4 op het gebied van IT en de aanvullende mogelijkheden met ICT? Neem contact met ons op via think4.nl of bel onze helpdesk.

 

https://www.think4.nl/