Multiresource
Image default
Onderwijs

Durf ondersteuning te zoeken voor het invullen van CKV

Invulling geven aan CKV

Kunst en cultuur zijn continu in beweging. Dat vraagt dus een hoop van docenten die invulling geven aan het kunst- en cultuuronderwijs op de middelbare school. Want als je met je culturele activiteiten voor CKV achter de feiten aanloopt, sla je de plank mis. De activiteiten vinden dan geen aansluiting bij de leerlingen en maken dus ook geen impact. En dat is precies het tegenovergestelde van wat je wilt!

Aansluiting vinden

Wat je wilt, is namelijk dat leerlingen op een positieve manier geraakt en aan het denken gezet worden door de meest uiteenlopende uitingen van kunst en cultuur. Om dat te bereiken, zul je steeds weer op zoek moeten naar aansluiting bij hun leefwereld. Want alleen door eerst aansluiting te vinden, kun je van daaruit hun leefwereld verbreden.

Professionals van buitenaf

We kunnen er kort over zijn: dit kun je als CKV-docent niet alleen. Er is zó veel gaande op het gebied van kunst en cultuur, dat het onmogelijk is voor één persoon om dit allemaal bij te houden. Laat staan om hier ook onderwijs in te geven. Dit zou ook niet geloofwaardig zijn: je kunt alleen les geven in kunstdisciplines die je zelf ook beheerst.

Breed en representatief

Om het aanbod van culturele activiteiten in het kader van CKV breed en representatief te houden, heb je dus soms hulp van buitenaf nodig. Alleen het feit dat er iemand anders voor de klas staat dan hun docent, kan bovendien al helpen om kunst en cultuur dichterbij jongeren te brengen. Want zeg nou zelf, van wie zou jij willen leren over rap: van je docent, of van een echte rapper?

Hulp bij het cultureel zelfportret

Sinds een paar jaar moeten leerlingen gedurende hun middelbareschooltijd een aantal keer een cultureel zelfportret maken. Met zo’n zelfportret geven leerlingen vorm aan hun verhouding met kunst en cultuur en laten zij zien hoe zij hier invulling aangeven. Dit draagt bij aan hun kunstbesef. Voor docenten kan het soms lastig zijn om hiervoor de juiste vorm te vinden. Wij hebben een aantal culturele activiteiten die voldoen aan de zelfportret-richtlijnen voor CKV. Een greep uit de workshops die wij hiervoor aanbieden zijn etsen, animatie, rappen en handlettering.

https://www.kleinkunstig.nl