Multiresource
Image default
Onderwijs

Informatica, je kent het. Maar wat is het nou precies?

Computers zijn niet meer weg te denken uit elk aspect van het moderne leven. Van winkelen tot spelletjes spelen en sporten, er is nu een app voor zowat alles. Al die systemen zijn gemaakt door afgestudeerden van een ICT opleiding. Of je nu voor een groot bedrijf wilt werken dat netwerken beheert en software ontwerpt, of de volgende miljardair wilt worden in de techindustrie, met een ICT opleiding ga je een wereld van mogelijkheden tegemoet.

Computerwetenschappers begrijpen de onderliggende principes van programmeren en algoritmen en gebruiken deze om software, systemen en netwerken te ontwerpen om aan de behoeften van klanten en het publiek te voldoen. Het is een snel evoluerend, zeer gespecialiseerd vakgebied en er is een constante, grote vraag naar getalenteerde afgestudeerden in computerwetenschappen. De tevredenheid over het werk is hoog, net als de startsalarissen, dus als je graag problemen oplost en talent hebt voor wiskunde en logisch denken, kan een diploma van een ICT opleiding het begin zijn van een lonende carrière als bijvoorbeeld een web developer of data engineer.

Wat leer je bij een ICT opleiding?

Computer science graden zijn gestructureerd op een stapsgewijze manier, te beginnen met het geven van studenten een overzicht van de basisprincipes. In je eerste jaar kun je modules volgen op gebieden als computationele theorie, patroonherkenning, systeem- en netwerktheorie of machinaal leren, maar bijvoorbeeld ook de taken die horen bij een web developer opleiding of data engineer opleiding Je krijgt waarschijnlijk ook les over de plaats die de moderne informatica inneemt in de maatschappij: de geschiedenis van de discipline of een module over het bedrijfsleven in de context van de informatica. Veel cursussen omvatten ook het werken met andere studenten in teams om een project te leveren, sommige universiteiten maken gebruik van hun partners in de industrie en het bedrijfsleven in dit stadium, zodat je zou kunnen ontwerpen voor een echte wereld klant.

Naarmate de ICT opleiding vordert, leer je een mix van specialistische en overdraagbare vaardigheden, zodat je een aantrekkelijk vooruitzicht voor toekomstige werkgevers. Voorbeelden van meer geavanceerde modules bij een data engineer opleiding zijn datastructuren, patronen en signalen, complexiteitstheorie of software product engineering.

Tegen het einde van de ICT opleiding, vragen veel universiteiten studenten om wat ze hebben geleerd toe te passen in de vorm van een afstudeerproject. Dit gaat samen met gespecialiseerd leren op gebieden naar keuze en veel universiteiten maken van de gelegenheid gebruik om laatstejaarsstudenten informatica te koppelen aan partners uit het bedrijfsleven en onderzoekers. Er zijn ook mogelijkheden voor professionele stages en werk met mentoren uit de industrie in het laatste jaar.