Multiresource
Image default
Zorg

Eye Movement Desensitization and Reprocessing

Ondanks dat het lijkt alsof er meer conflicten zijn in de wereld dan ooit tevoren, omdat alles wat er wereldwijd gebeurt op het nieuws terechtkomt. Dat betekent echter niet dat er geen oorlogen meer zijn en dat er dus ook nog steeds mensen zijn die vechten en dan er mensen zijn die slachtoffer zijn  Daarnaast zijn er ook nog gevallen van mishandeling, zowel fysiek en mentaal. Dit heeft als gevolg dat er een flink grote groep mensen is die getraumatiseerd is waarvan doorleven in de samenleving moeilijk gaat omdat de trauma’s die zij hebben meegemaakt te veel invloed hebben op hun dagelijkse leven. Gelukkig zijn er manieren om om te gaan met dit soort trauma’s en soortgelijke aandoeningen. Een van de therapieën die kan helpen is emdr therapie. Eye Movement Desensitization and Reprocessing is een techniek die is ontwikkeld om mensen die trauma’s hebben gemaakt, last hebben van PTSS of angstig zijn te helpen.

 

Eye Movement Desensitization and Reprocessing is een therapie die aan het einde van de vorige eeuw is ontwikkeld door een Amerikaanse psychologe, Francine Shapiro. Zij merkte dat zij minder last had van onaangename gedachten als zij zichzelf kon afleiden. Op basis daarvan ontwikkelde zij EMDR, om zo andere mensen te kunnen helpen. Het behandelen van mensen verloopt in meerdere stappen. 

 

Om te beginnen heeft de therapeut een consultatie met de patiënt, waarin de patiënt vertelt waarom de patiënt EMDR nodig heeft en door welke gebeurtenis dit komt. De therapeut kan aan de hand van dit eerste gesprek al beginnen vast te stellen welke herinneringen er behandeld moeten worden. Daarna neemt de therapeut enkele ademhalingsoefeningen en andere manieren om jezelf te kalmeren door met de patiënt, zodat de patiënt zichzelf kan proberen te beheersen als het niet helemaal goed gaat tijdens de behandeling. Daarna begint de daadwerkelijke behandeling. De patiënt moet denken aan de door de therapeut gekozen herinneringen en probeert daarbij te denken aan positieve gedachten. Terwijl de patiënt dat doet, wordt de patiënt afgeleid door middel van bilaterale oogbewegingen. Het doel van de behandeling is dat de patiënt uiteindelijk positieve gedachten gaat denken in plaats van negatieve gedachten.

Voor meer informatie kan je terecht bij een psychotherapeut leiden of bij een psychotherapeut den haag

 

https://piekerpoli.nl/