Multiresource
Image default
Tuin en buitenleven

Pellets voor pelletkachel, waar moet je op letten?

Heb je mooie pellets voor je pelletkachel nodig? Of overweeg je een pelletkachel aan te schaffen? Het is belangrijk dat je dan rekening houdt met een paar dingen! Denk bijvoorbeeld aan de soort houtpellets en de kwaliteit die je wilt voor je kachel. Dit heeft namelijk effect op hoe lang een zak met houtpellets mee gaat en hoeveel as er achterblijft in je kachel. Gemiddeld brand een pelletkachel bijvoorbeeld van 15:30 uur t/m 20:30 uur, wat betekent dat een zak met houtpellets zo’n 3 dagen mee kan gaan. Het is een milieuvriendelijke, schone en goedkope manier om je woning overdag warm te houden!

Kwalitatieve en duurzame houtpellets

Als je houtpellets gaat kopen voor je pelletkachel is het belangrijk om kwalitatief goede pellets te kopen. Pellets van hogere kwaliteit zorgen er namelijk voor dat de ruimte goed verwarmd wordt en dat er minder as in de kachel blijft liggen. Zo gebruik je minder houtpellets en hoef je de kachel ook minder vaak schoon te maken. Het is goed om te weten dat je de beste houtpellets kan herkennen aan het EN+A1 label. Met een pelletkachel kan je een groot deel van je woning verwarmen, maar het is nog niet volledig gasvrij. Wel kan je zo’n 40% gas besparen. Omdat een pelletkachel ook CO2-neutraler is dan gas en stookolie, zijn houtpellets al milieuvriendelijker.

Witte of bruine houtpellets?

Er zijn 2 soorten pellets voor pelletkachels; witte en bruine. Gelukkig is het verschil tussen deze soorten vrij simpel. Witte houtpellets zijn gemaakt van een ander soort hout; namelijk zuiver zachthout, wat voornamelijk komt van dennen- en essenhout. Bij het aankopen van witte houtpellets moet ook duidelijk aangegeven zijn wat de herkomst is van het hout. Op zijn beurt zijn bruine houtpellets voor pelletkachels gemaakt van een mix van diverse houtsoorten. Deze pellets bevatten ook schors, waar het de bruine kleur van krijgt. Omdat bruine houtpellets gemaakt worden van veel verschillende soorten hout, is het niet verplicht om de herkomst van het hout aan te geven.