Multiresource
Image default
Tuin en buitenleven

Wat te doen met grote aantallen bladeren in de tuin?

In de herfst vallen veel bladeren van de bomen, en dit zorgt voor veel rommel in de voor of achtertuin van je huis. Heel vervelend natuurlijk, maar wel makkelijk op te lossen. Even met de hark naar buiten en de bladeren op een hoop vegen en in de kliko doen. Toch blijkt dat hier best veel tijd en energie in gaat zitten, dus dit wil je eigenlijk zo makkelijk mogelijk kunnen doen. Het is vaak ook daarbij geen leuke opdracht om te doen. In dit artikel worden verschillende mogelijkheden gegeven voor het makkelijk maken van het opruimen van het groot aantal bladeren.

Waarom bladeren opruimen?

Ten eerste wil je een opgeruimde tuin, en al de gevallen bladeren zijn daar geen mooie toevoeging voor. Ook kunnen bladeren zorgen voor gladheid op de oprit, pad of op je terras. Je zal vast wel is mee gemaakt hebben dat het rotte blad nat is geworden op de grond en dat het aardig glibberig is. Verder kan het ook zijn dat bladeren kunnen zorgen voor gele of bruine plekken op het mogelijke gras in je tuin. Door de bedekking van het gazon met bladeren kan het zijn dat het gazon gaat afsterven en dat je mogelijk kale plekken krijgt. Dit betekent niet dat elk blad schade brengt, dit is vooral van toepassing bij een grote hoeveelheid en grote hopen bladeren. Als je een vijver in de tuin hebt, dan is het ook erg belangrijk om bladeren daar uit te vissen. Het kan namelijk zo zijn dat de bladeren gaan rotten en dat dit gevolgen heeft voor de waterkwaliteit. Dit zorgt er voor dat planten in de vijver minder snel groeien, en mogelijk kunnen vissen ook sterven in dit water.

Problemen bij het opruimen van bladeren

Net is al besproken dat het opruimen veel tijd en energie kan kosten. Ook kan het zorgen voor bepaalde gezondheidsproblemen, bijvoorbeeld rugklachten. Door het harde werken vergeten mensen nog wel eens een goede houding te nemen bij het opvegen en wegdoen van de bladeren. Naast het feit dat het veel tijd kost, kan je dus ook nog een langere periode last hebben van de inspanning in de tuin.

Oplossingen voor het opruimen van bladeren

Er zijn dus drie problemen die we willen oplossen bij het opruimen van bladeren. Het eerste probleem is de tijd die het kost, tweede is de energie die het kost en het derde is de mogelijke gezondheidsklachten. De oorsprong van deze problemen komt vaak door het gebruik van slecht of geen gereedschap. Een normale bezem, hark en stoffer en blik is vaak niet handig voor je rug. Je zal veel moeten bukken en vervelende bewegingen moeten maken met je lichaam. Een oplossing hiervoor is een Golden Gark. Een Gark is een multifunctioneel gereedschap. Zo kan je hiermee makkelijk harken, scheppen en zeven zonder te hoeven bukken of andere vervelende bewegingen te maken. Een Gark wordt ook wel gezien als een ergonomisch gereedschap. Nu denk je misschien “dat zal wel duur zijn” echter blijkt dat dit gereedschap vrij goedkoop is en dat je voor minder dan dertig euro de rest van je tuinbezigheden makkelijk en comfortabel aan het werk kan.