Multiresource
Image default
Tuin en buitenleven

Drie tips bij het kiezen van een nieuwe snoeischaar

Drie tips bij het kiezen van een nieuwe snoeischaar

Bij een snoeischaar zijn er verschillende dingen waarop je moet letten. Zo kijk je eerst naar het formaat van de schaar. Als je het alleen gebruikt voor de struiken bij te punten, dan heb je genoeg aan een kleine snoeischaar. Wil je ook bomen of grotere struiken en planten doen dan kan een groter formaat geen kwaad. Een andere belangrijk punt is toch ook wel het gebruikscomfort. Zo is het belangrijk hoe het apparaat in de hand ligt, maar ook het gewicht is een belangrijke factor. Hoe zwaardere de schaar is hoe korter je gaat werken. Veel mensen willen vaak een snoeischaar met topprestaties, alleen dan wel licht in gewicht zodat ze ook door kunnen werken. Een aanrader is toch wel de Bahco snoeischaren. Deze zijn van hoge kwaliteit tegen een scherpe prijs.

Waarvoor kun je een snoeischaar gebruiken?

Een snoeischaar wordt in de meeste gevallen gebruikt voor het wegknippen van takken. Echter zijn er ook veel mensen die wat bladeren hiermee wegknippen om de boom of struik een prachtige uitstraling te geven. De goedkopere scharen hebben vaak 2 messen die langs elkaar bewegen. Deze zijn dan ook echt alleen te gebruik voor bladeren of dunne takken, want het scherpe randje ontbreekt hieraan. De middenklasse en topklasse hebben namelijk een scherp mes aan de bovenkant waarmee je ook oude en dikke takken kunt knippen. Bij veelvuldig gebruik kun je de messen ook laten slijpen. Zo werken ze weer zo goed als nieuwe en hoef je niet weer een nieuwe snoeischaar te kopen. Bij de groente en fruittelers hebben ze meestal pneumatische snoeischaren. Deze kun je met een hand gebruiken en hiermee kun je nog sneller werken. In deze sector wordt ook het meeste geïnvesteerd in tuingereedschap.

Dit zijn de voordelen

Met een snoeischaar kun je de plant of boom vormen in de vorm die jij graag wil. Zo krijg je een prachtig plaatje om iedere dag weer heerlijk van te genieten. Goed tuingereedschap is ook prettig om mee te werken. Een goede snoeischaar geeft vaak ook een fijn gevoel tijdens het werken. Het is niet te zwaar en met iedere knip zie je de verbeteringen. Voor de gezondheid van planten en bomen is het ook belangrijk om tijdig te snoeien. 

Enkele tips voor het snoeien

Begin pas met het snoeien als het bloeiseizoen van de plant, boom of struik voorbij is. Als je dit tijdens het seizoen doet dan kun je al snel weer bij gaan knippen. De plant blijft immers verder groeien. Bij de tuinwinkel kun je altijd informeren naar de specifieke bloeiseizoenen van planten en bomen. Het beste resultaat krijg je door gladde snijbewegingen te maken. Dit geeft het mooiste plaatje, maar is ook nog een stuk beter voor de gezondheid van de plant. Bij een buxus zie je vaak ogen in de plant. Het is belangrijk om die altijd een beetje te sparen en indien nodig knip je deze schuin af. Zo krijgt hij ook volgend jaar weer een volle begroeiing.