Multiresource
Image default
Tuin en buitenleven

Wat zijn houtbriketten voor op de open haard?

Een open haard of houtkachel in huis maakt het gezellig. Het knetterende vuur zorgt voor ontspanning, vooral in de koude wintermaanden. Het hebben van een haard is niet alleen gezellig, het helpt ook om geld te besparen op de verwarmingskosten. Wij vertellen wat houtbriketten zijn en wat je eraan hebt voor de open haard.

Wat zijn houtbriketten

Voor sommige houtbriketten worden geen bomen gekapt. Ze worden gemaakt van houtafval dat overblijft bij zagerijen, zoals zaagsel uit timmerfabrieken en houthandels. Het zaagsel wordt met kracht samengeperst tot compacte rolletjes. Het meeste vocht wordt verwijderd, omdat vocht in het hout zorgt voor rook. Met het stoken van houtbriketten is er bijna geen rook. Houtbriketten bestaan uit droog, onbehandeld houtafval en er worden geen bindmiddelen gebruikt. Ze zijn een milieuvriendelijk alternatief voor gewoon brandhout. Nestro briketten branden langer, dus je kunt ze goed gebruiken om je vuur nog een paar uur te laten smeulen. De houtbriketten van Nordicwoods zijn helemaal droog, waardoor ze minder schadelijke stoffen uitstoten. Je kunt dus genieten van een schoon vuur! 

Briketten persen

Er zijn een aantal manieren om zaagsel tot briketten te persen. Een veelvoorkomende manier is om vierkante briketten te maken met afmetingen van ongeveer 15 cm x 10 cm x 5 cm. Deze briketten worden ook wel RUF houtbriketten genoemd. Dat komt doordat ze met een pers van RUF zijn gemaakt. Naast RUF briketten heb je ook Pinikay briketten. Oorspronkelijk is Pinikay een merknaam, maar het betekent dat de briketten achthoekig zijn en in het midden een gat hebben. Dit gat zorgt ervoor dat de verbranding beter en mooier is. Houtbriketten kunnen gemaakt worden van verschillende houtsoorten, zoals naaldhout en berkenhout

Hoe kun je de briketten aanmaken? 

Het is het beste om houtbriketten aan te steken met aanmaakhout en aanmaakkrullen. Het is gevaarlijk en vervuilend om benzine of kranten te gebruiken. Een goede manier om de briketten aan te steken, is door twee blokken te gebruiken. Leg de briketten in een driehoek met wat aanmaakhout en aanmaakkrullen ertussen. Op deze manier zullen de briketten snel beginnen te branden en kun je echt genieten van de warmte!

Voor de kachel en open haard geschikt

Ongeacht of je briketten nodig hebt voor een kachel of een open haard, ze zijn geschikt voor beide doeleinden. Kachelbriketten zijn specifiek bedoeld voor gebruik in houtkachels en worden pas toegevoegd wanneer de kachel goed warm is. Het aansteken van het vuur kan gedaan worden met behulp van haardhout, waarbij de Zwitserse aansteekmethode de beste manier is. De briketten kunnen ook gebruikt worden in een open haard, waarbij dezelfde principes gelden als voor een houtkachel. Zorg ervoor dat het vuur goed brandt voordat je de houtbriketten toevoegt om de brandtijd te verlengen.