Multiresource
Image default
Bedrijven

Schrijf uw eigen SOP deel 1

Heeft uw bedrijf behoefte aan structuur op de werkvloer met betrekking tot productieprocessen. Het optimaliseren van structuur op de werkvloer en het zodanig uitvoeren van productieprocessen kan ervoor zorgen dat er maximale efficiëntie wordt behaald. Dan kan er meer tijd worden gestoken in het optimaliseren van het productrealisatieproces en de bijbehorende efficiëntie. Buiten deze 2 kenmerken kan er met een SOP ook bepaalde doelen worden behaald of kan men een ISO certificaat bemachtigen. Structuur op de werkvloer is dus cruciaal binnen iedere sector, en dus ook binnen de industriële sector. In deze blog gaan we je meer informatie geven over het opmaken van een SOP voor een betere structuur binnen het bedrijf te halen.

De standaard operating procedure

Een standard operating procedure genoemd, is een uitgebreide werkinstructie waarin wordt beschreven en visueel wordt aangegeven hoe een bepaalde handeling door een operator dient uitgevoerd te worden. Men kan hiermee uniformiteit creëren in uitvoering van handelingen. Hierdoor, kan er een consistent eindresultaat gerealiseerd worden. Men kan dit gebruiken voor het ombouwen van een productielijn, het oplossen van een storing of het schoonmaken van een sensor.

De SOP schrijven

Normaal gesproken schrijf je een standard operating procedure in 6 stappen. Tijdens het eerste deel van deze blog zullen we de eerste 2 stappen van deze procedure beschrijven en waar nodig een toelichting geven.

Stap 1: Begin met het einddoel van de SOP

Bij het opmaken van dit document is het belangrijk om te bepalen wat het eindresultaat moet worden van het document. Geef ook duidelijk hier aan hoe men dit kan bereiken.

stap 2: Kies voor het juiste format

Bij het opmaken van dit document is het belangrijk om rekening te houden met de juiste keuze van format. Er bestaat namelijk de kans dat het bedrijf al over een of meerdere SOP´s beschikt die bedoelt zijn voor andere procedures. Zo´n documenten kunt u gebruiken als verwijzing naar sjablonen die richtlijnen van voorkeursopmaak aangeven. Er wordt hierbij doorgaans gebruik gemaakt van een drietal verschillende mogelijkheden:

– een stroomdiagram

– eenvoudig stappenformaat

– Hiërarchische stappenindeling

De volgende blog zal stap 3 t/m 6 bevatten.

https://ezfactory.nl/standard-operating-procedure/