Multiresource
Image default
Bedrijven

Semiconductors: wat is het precies?

Semiconductors, of halfgeleiders in het Nederlands, zijn de bouwstenen van moderne elektronische apparatuur. Ze vormen de kern van bijna elk elektronisch apparaat dat we vandaag de dag gebruiken, van smartphones en computers tot televisies en zonnepanelen. Maar ook in de defensiewereld kunnen we niet meer zonder semiconductors. Het is de basis voor belangrijke camera’s of andere opsporingsapparaten. 

Maar wat maakt een materiaal een halfgeleider en waarom zijn ze zo cruciaal in onze technologische wereld?

 

Semiconductors geleiden

Om te beginnen zijn semiconductors materialen die de eigenschappen hebben van zowel geleiders als isolatoren. Ze geleiden elektriciteit beter dan isolatoren zoals glas, maar slechter dan metalen zoals koper. Deze unieke eigenschap komt voort uit hun atomaire structuur. Halfgeleiders zoals silicium hebben een kristallijne structuur die hen in staat stelt om onder bepaalde omstandigheden elektriciteit te geleiden.

Een belangrijk aspect van semiconductors is dat hun geleidingsvermogen kan worden aangepast door het toevoegen van onzuiverheden, een proces dat bekend staat als doteren. Door kleine hoeveelheden van andere elementen toe te voegen, kunnen halfgeleiders worden getransformeerd in n-type of p-type materialen, die respectievelijk negatief of positief geladen zijn. Deze eigenschap maakt het mogelijk om halfgeleiders te gebruiken in transistors, de fundamentele bouwstenen van geïntegreerde schakelingen.

Transistors zijn minuscule schakelaars die de elektrische stroom in een circuit regelen. Ze zijn essentieel in de digitale logica die ten grondslag ligt aan computers en andere elektronica. Zonder semiconductors zouden transistors, en daarmee moderne elektronica, niet mogelijk zijn.

 

Duurzame energieopwekking

Naast hun rol in elektronica spelen semiconductors ook een cruciale rol in fotovoltaïsche cellen, beter bekend als zonnecellen. Zonnecellen zetten zonlicht om in elektriciteit door gebruik te maken van de fotovoltaïsche eigenschappen van semiconductormaterialen. Dit heeft geleid tot een revolutie in duurzame energieopwekking.

De ontwikkeling van semiconductors heeft een enorme invloed gehad op onze samenleving. Van de ontwikkeling van computers en smartphones tot de vooruitgang in hernieuwbare energiebronnen, halfgeleiders zijn de onzichtbare helden van de technologische vooruitgang. Hun unieke eigenschappen en veelzijdigheid maken ze onmisbaar in een breed scala aan toepassingen, waardoor ze een van de meest belangrijke ontdekkingen van de 20e eeuw zijn.

 

https://nedinsco.com/markets/semiconductor/