Multiresource
Image default
Huishoudelijk

Wat is omgekeerde osmose?

U heeft er vast al eens van gehoord, maar weet misschien nog niet precies wat het is. Omgekeerde osmose is een proces om water te zuiveren. Bij omgekeerde osmose drukt een pomp vloeistof door een membraan in de stromingsrichting die omgekeerd is aan bij die van osmose. Benieuwd hoe dit nou precies werkt en wat de voordelen zijn? U leest het in dit blog.  

Het proces 

Bij omgekeerde osmose wordt onder druk water door een membraan gepompt. Dit membraan is ontwikkeld door de NASA en is filterdun met zeer kleine poriën. Vreemde stoffen worden zo uit het leidingwater opgevangen, maar watermoleculen worden doorgelaten. Het water wordt dus gescheiden van substanties die in het water zitten. Dit proces lijkt heel erg op het proces dat ook in de natuur plaatsvindt.  

Bij dit proces kunnen alleen zuivere watermoleculen en gassen passeren. Denk hierbij aan gassen als fluor, ammoniak en chloor. Om deze gassen te neutraliseren, wordt er een voorfilter geplaatst die voorzien is van actieve kool.  

Poleervrij wasresultaat 

Een voordeel van een waterontharder met omgekeerde osmose is dat het zorgt voor een poleervrij wasresultaat. Als u een glas afwast met leidingwater, is het hygiënisch schoon. Optisch lijkt dit glas niet schoon door de vlekken die het nog heeft. Als u het glas wast met water dat voortkomt uit een waterontharder met omgekeerde osmose, is het glas zowel hygiënisch als optisch schoon. Dit komt dus doordat het membraan een drukverschil aanbrengt en als een filter gaat werken waardoor u een schoner resultaat krijgt.  

Overige voordelen 

Naast schone glazen, zijn er nog veel meer voordelen die u heeft met het kopen van een waterfilter met omgekeerde osmose. Het zoutgehalte in uw apparaten verminderd waardoor in vele gevallen de kwaliteit van water wordt verbeterd. Naast zout worden er natuurlijk ook andere opgeloste stoffen verminderd. Verder is het mogelijk om hard water om te zetten in zacht water. Dit is voordelig bij het wassen van uw kleding. Het is veilig in gebruik doordat er met dit proces geen chemicaliën aan te pas komen.  

Kortom, een waterontharder met omgekeerde osmose is dus zeker de moeite waard om aan te schaffen!