Multiresource
Image default
Onderwijs

Wat leer je op een toneelschool allemaal?

Ben jij benieuwd naar wat je op een toneelschool allemaal leert? Je bent niet de enige! Het is de droom van velen om acteur/actrice te worden, en waar kun je dat beter leren dan op een toneelschool? Je gaat daar aan de slag met allerlei acteertechnieken, en ontzettend veel oefenen. Waar je onder andere mee aan de slag gaat is het spelen van monologen. Dit is ontzettend belangrijk, en iets wat een vereiste is op alle HBO toneelscholen. Een monoloog kan heel krachtig en interessant zijn, maar mensen ook snel vervelen. Het is moeilijker te spelen dan een scene samen met anderen, want je moet alles helemaal in je eentje doen. Vaak heb je geen tijd om na te denken en moet je dus alles uit je hoofd leren. Op een toneelschool ga je leren hoe je dat doet.

 

Toneelschool voor ambitieuze jongeren

Ben jij van plan om je na de middelbare school aan te melden bij een HBO toneelschool? Dan is het verstandig om je daar zeer goed op voor te bereiden. Het is namelijk zo dat slechts een klein deel van de mensen die zich aanmelden ook daadwerkelijk worden toegelaten. Ze pikken er echt alleen de besten uit, en daar wil jij natuurlijk tussen zitten. Dit kun je doen door een speciale vooropleiding te volgen bij een toneelschool.

 

Zo’n vooropleiding is bedoeld om je alvast bekend te maken met alle technieken en lessen die je op een HBO opleiding krijgt. Niet alleen weet je zo beter waar je aan toe bent, maar je bent ook nog veel beter voorbereid op het toelatingsexamen. Je groeit als acteur/actrice en kan een veel betere performance neerzetten tijdens je toelatingsexamen. Natuurlijk ga je ook jezelf beter leren kennen tijdens zo’n vooropleiding. Ook dit is erg belangrijk voor wie acteur of actrice wil worden. Je zult stevig in je schoenen moeten staan om het tot een goed einde te brengen, en als je jezelf nog niet goed genoeg kent of je bent wat onzeker of angstig dan zul je het niet redden.

 

Gevoeligheid en communicatie

Een ander thema waar je tijdens zowel een vooropleiding als op een HBO toneelschool mee aan de slag gaat is gevoeligheid en communicatie. Deze lessen zijn erop gericht jou te leren hoe je emotie legt in je stem, houding en bewegingen. Het gaat erom dat je een tekst niet zomaar opzegt of leest, maar dat je hem daadwerkelijk overbrengt met gevoel. Je wilt immers iemand raken, mee laten leven of entertainen, en dus zijn je stemgebruik en houding ontzettend belangrijk. Hier ga je dus heel veel mee oefenen, zowel in je eentje als samen met je klasgenoten.

 

Hoe snel kun je leren acteren?

Iedereen groeit tijdens de lessen van een toneelschool op zijn eigen tempo. Sommige mensen hebben nu eenmaal meer talent voor het vak dan anderen. Als je echter niet bang bent om fouten te maken en je hebt doorzettingsvermogen dan zul je snel groeien als acteur/actrice. Bij alle technieken geldt dat je het nu eenmaal heel vaak moet doen om er goed in te worden, dus heb vooral geduld als iets niet direct goed lukt. Als jij doorzet en je houdt je doel voor ogen dan bereik je dat met de juiste toneelschool zeker!