Multiresource
Image default
Beauty en verzorging

Zo kun jij onder de douche beter met de wereld omgaan

1 Douche wat minder

Gemiddeld doucht de Nederlander vijf keer per week maar veel mensen doen het ook dagelijks, terwijl dat eigenlijk niet echt nodig is. Naast dat het beter is voor het milieu om wat minder te douchen is het ook beter voor je gezondheid. Als je te vaak doucht verwijder je namelijk telkens de beschermlaag van goede bacteriën van je huid en ben je een stuk vatbaarder voor ziektes en andere narigheid. Het advies is dat je het beste om de dag kunt douchen.

2 Douche wat korter

Gemiddeld douchen Nederlanders vijf keer per week negen minuten en dat kost een hoop water en gas, namelijk jaarlijks 14.000 liter water en 93,6 m³ gas per persoon. Als je dit terug zou kunnen brengen naar vijf minuten douchen bespaar je op jaarbasis 6200 liter water en 41,6 m³ gas. Daarmee kan je per persoon tot wel 130 euro per jaar besparen. Het is dus voor het milieu en voor je portemonnee beter om je douche te beperken tot vijf minuten.

3 Gebruik natuurlijke shampoos

In veel shampoos zitten chemische stoffen als sulfaten, siliconen (microplastics) en parabenen die niet goed zijn voor het milieu. Ze zijn namelijk praktisch niet afbreekbaar in de natuur en blijven dus liggen. Deze stoffen komen in de grond te zitten en tasten de grond aan. Ook kunnen dieren bijvoorbeeld microplastics binnen krijgen en daar erg onder lijden. Het is daarom beter om bijvoorbeeld natuurlijke shampoo van Shampoo Bars te gebruiken.

4 Gebruik doucheproducten zonder verpakking

Deze meeste shampoos worden verkocht in plastic flessen, natuurlijk wordt er gezegd dat deze flessen allemaal gerecycled zijn maar uiteindelijk is het gewoon plastic. Plastic is een restproduct van olie en is dus erg vervuilend. Tegenwoordig heb je echter een hoop goede alternatieven die ook hartstikke goed reinigen. Je hebt bijvoorbeeld shampoo bars die verpakt zitten in papier of karton en ook een hoop producten worden verkocht in glazen potjes.

5 Gebruik geen producten met palmolie

Palmolie is een zeer belangrijk ingrediënt in heel veel etenswaren en soorten cosmetica, maar het is wel een ingrediënt met een donker randje. Het grootste deel van palmolie wordt namelijk geproduceerd in het Amazonegebied en daar wordt heel veel regenwoud voor gekapt. De productie van palmolie is dus enorm slecht voor ons milieu en daarom is het dus beter om palmolievrije shampoo en palmolievrije etenswaren te kopen.

6 Koop dierproefvrije doucheproducten

In Europa zijn dierproeven sinds 2013 verboden, maar in de rest van de wereld is dat nog niet zo. In China en veel andere landen is het zelfs verplicht om producten eerst op dieren te testen voordat het de markt op mag. Je kunt er dus van uitgaan dat producten die niet in Europa geproduceerd zijn niet dierproefvrij zijn. Om dierenleed tegen te gaan kun je het beste alleen doucheproducten kopen met het keurmerk ‘vegan’ erop.

7 Neem een waterbesparende douchekop

Veel mensen hebben nog een gewone douchekop en die verbruikt gemiddeld zo’n tien tot twaalf liter water per minuut. Een regendouche verbruikt zelfs gemiddeld twintig liter water per minuut. Je kunt beter een waterbesparende douchekop nemen, die verbruikt maar zes tot zeven liter water per minuut. Daarmee bespaar je veel water en gas per douchebeurt.