Multiresource
Gezondheid

Last van lage rug- en nekpijn? Zo pak je het ‘duurzaam’ aan!

Heb je weleens last van je rug of nek na een lange werkdag of na het sporten? Je bent niet de enige. Lage rug- en nekpijn zijn veelvoorkomende klachten die ons dagelijks leven flink kunnen beïnvloeden. Maar wat doe je er aan? Dat lees je hier. 

 

Oorzaken van lage rug- en nekpijn

Lage rug- en nekpijn zijn klachten die vaak voortkomen uit een verkeerde houding, overbelasting, stress of een specifieke blessure. Deze pijn kan variëren van een doffe, constante pijn tot acute, scherpe steken die je bewegingsvrijheid beperken.

 

De oorzaak van lage rug- en nekpijn kan divers zijn. Het kan gerelateerd zijn aan spierspanningen, verkeerd tillen, langdurig zitten, slijtage (artrose), hernia of een ongeluk. Ook psychosociale factoren zoals stress en spanning kunnen een rol spelen bij het ontstaan van deze klachten.

 

Behandeling en herstel

Behandelingen van lage rug- en nekpijn kunnen bestaan uit manuele therapie, oefentherapie, houdingsadvies en ergonomische aanpassingen. Daarnaast kunnen gespecialiseerde programma’s zoals dry needling, medical taping en specifieke revalidatieprogramma’s ook helpen bij bepaalde rug- en nekklachten. 

 

Een actieve behandelaanpak wordt vaak gestimuleerd onder fysiotherapeuten. Met een actieve behandelaanpak wordt bedoeld dat de patiënt thuis ook oefeningen uitvoert om het herstel te bevorderen. Wel is een goede balans van rust en bewegen daarbij essentieel. Luister hierin altijd naar de signalen van je lichaam. 

 

Preventie en leefstijl

 

Een ongezonde levensstijl, gebrek aan beweging, en een incorrecte houding tijdens dagelijkse activiteiten zijn veelvoorkomende oorzaken die kunnen leiden tot diverse lichamelijke klachten. 

 

Door deze risicofactoren aan te pakken, kunnen we niet alleen bestaande problemen behandelen, maar ook nieuwe voorkomen. 

 

  • Een gezonde levensstijl houdt in dat je evenwichtige voeding tot je neemt, rijk aan essentiële voedingsstoffen en dat je slechte gewoontes zoals roken en overmatig alcoholgebruik vermijdt. Het is belangrijk om je lichaam te voorzien van de brandstof die het nodig heeft om optimaal te functioneren. 

 

  • Daarnaast is voldoende rust en slaap van belang om het lichaam te laten herstellen en versterken. 

 

  • Regelmatige beweging is een ander fundamenteel aspect van preventie. Het helpt bij het handhaven van een gezond gewicht en versterkt de spieren en gewrichten. Dit kan de kans op blessures verminderen en draagt bij aan een betere houding en lichaamsbewustzijn.

 

  • Ook het aanleren van een goede houding is essentieel, vooral in een tijdperk waarin veel mensen lange uren zittend doorbrengen. Een ergonomische werkplek, het regelmatig wisselen van houding en het nemen van pauzes om te stretchen kunnen helpen om houdingsgerelateerde problemen te voorkomen. 

 

  • Het is ook belangrijk om de juiste technieken te gebruiken bij het tillen van zware voorwerpen en het uitvoeren van repetitieve taken.

 

Jouw problemen aanpakken

Het doel van fysiotherapeuten is niet alleen om je van je pijn af te helpen door middel van gepaste behandelingen, zoals fysiotherapie, medicatie of chirurgische ingrepen indien nodig, maar ook om je uit te rusten met de kennis en vaardigheden die nodig zijn om een gezond en actief leven te leiden. 

Samenwerking tussen zorgverlener en patiënt is hierbij van groot belang. Door middel van educatie, persoonlijke begeleiding en soms aanpassingen in de levensstijl, streef je samen naar een duurzaam herstel. 

https://www.medifitfysiotherapie.nl/behandelingen/behandeling-van-lage-rug-nek-schouderpijn/