Multiresource
Image default
Gezondheid

Hoe werken vegan omega 3 supplementen?

In het verleden hebben dieet vetten een slechte reputatie gekregen, maar net zoals we nu begrijpen dat het niet het eten van vet is dat je dik maakt, weten we ook dat gezonde vetten van vitaal belang zijn voor een optimale gezondheid. Op Multiresource.nl vertellen we je graag meer over dit onderwerp dat zeker voor de vegatarische lezers onder ons interessant zal zijn.

Vetzuren zijn de bouwstenen voor het vet in ons lichaam en in onze voeding. Het lichaam gebruikt verschillende soorten vet om verschillende rollen te vervullen, waaronder Het helpen produceren en opslaan van energie en ons helpen ons vol te voelen.

Maar ook het leveren van structurele integriteit voor alle cellen in ons lichaam, ter bevordering van gezonde biologische functies, zoals:

  • De bouwstenen leveren voor hormonen
  • Helpen bij de opname van in vet oplosbare vitaminen.

Ons lichaam kan de meeste vetzuren die het nodig heeft om deze functies te vervullen zelf aanmaken uit de vetten die we eten. Maar sommige kan het niet zelf maken, en deze staan bekend als essentiële vetzuren (EFA), zo genoemd omdat het essentieel is ze in onze voeding op te nemen.

Vegan omega 3 kopen

Wat is het verschil tussen veganistische omega 3 en omega 3 van dierlijke oorsprong? Om dat uit te leggen moet je dit weten: er zijn twee essentiële vetzuren: linolzuur (LA), een omega-6 vetzuur dat vooral voorkomt in zaden, noten en plantaardige oliën, maar ook in vlees en zuivelproducten, en alfa-linoleenzuur (ALA), een omega-3 vetzuur, waarvan goede bronnen zijn vlas-, hennep- en chiazaad, maar ook walnoten en donkergroene bladgroenten zoals boerenkool.

Deze twee vetzuren vervullen specifieke rollen in het lichaam; zo is LA cruciaal voor de gezondheid van de huid, en draagt ALA bij aan de cardiovasculaire functie. Ze worden ook omgezet in andere vormen van omega-3 en omega-6 die het lichaam nodig heeft. ALA wordt omgezet in eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA), de oliën die we gewoonlijk associëren met vette vis. Over dit omzettingsproces later meer.

algenolie vegetarisch omega 3

Wat doen EPA en DHA?

Hoewel zowel EPA als DHA veel aspecten van onze gezondheid ondersteunen, gebruikt het lichaam ze op verschillende manieren: EPA produceert ontstekingsremmende stoffen en kan ons immuunsysteem ondersteunen, terwijl DHA zich leent voor een meer structurele rol en een belangrijk bestanddeel is van celmembranen; het komt vooral veel voor in onze hersencellen en netvliescellen.

De volgende voordelen van EPA en DHA zijn goedgekeurd door de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA):

Ontstekingsremmend

Verschillende meta-analyses (studies die de resultaten van talrijke andere studies combineren; beschouwd als de gouden standaard in onderzoek) tonen aan dat suppletie van omega-3 (EPA/DHA) in verband wordt gebracht met een vermindering van ontstekingsmarkers en een verhoging van de antioxidantstatus.

Cardiovasculaire gezondheid

Een meta-analyse concludeerde dat suppletie met EPA en DHA in verband kan worden gebracht met verlaging van het risico op coronaire hartziekten. De EFSA is van mening dat een dosis van 250mg per dag nodig is om een normale hartfunctie te behouden. DHA draagt ook bij tot het behoud van een normale bloeddruk.

Cognitieve functie/geestelijke gezondheid

Meer dan 60% van de menselijke hersenen bestaat uit vet, waarvan meer dan de helft DHA, waaruit blijkt hoe essentieel dit vetzuur is voor een gezonde hersenfunctie.

Een meta-analyse van 3 jaar geleden liet zien dat omega-3 een algemeen gunstig effect heeft op de symptomen van depressie. En spannend onderzoek wijst erop dat suppletie met omega-3 van therapeutische waarde kan zijn tijdens het begin van Alzheimer. Studenten die EPA en DHA supplementeerden, bleken minder angst te hebben rond examentijd dan degenen die dat niet deden.

Voor het behoud van een normale hersenfunctie beveelt de EFSA een dagelijkse dosis DHA van 250mg aan.

Gezondheid van de ogen

Naast de hersenen is DHA een cruciaal structureel bestanddeel van het netvlies, dat meer dan 60% van de aanwezige meervoudig onverzadigde vetten uitmaakt [12]. Daarom draagt het in belangrijke mate bij aan de gezondheid van de ogen en een goed gezichtsvermogen.

Ik eet vegan, kan ik dan omega-3 olie kopen?

Als ons lichaam ALA kan omzetten in EPA en DHA, dan is het toch logisch dat je alleen maar hoeft te zorgen dat je voldoende ALA binnenkrijgt via zaken als lijnzaadolie en hennepzaad? Helaas is het niet zo eenvoudig bij het overwegen om omega 3 olie te kopen.

Dat zit namelijk zo: de omzetting van ALA in EPA en DHA is over het algemeen laag en inefficiënt. Mogelijk nog meer voor degenen die een plantaardig dieet volgen, omdat de omzetting afhankelijk is van voedingsstoffen die vaak ontbreken in een plantaardig dieet, bijvoorbeeld vitamine B6 en zink.

Niet alleen dat, maar de omzettingsprocessen van zowel omega-3 als omega-6 concurreren met elkaar. Plantaardige diëten zijn meestal hoger in omega-6 (denk aan noten, zaden en hun respectieve oliën), en hoe hoger de inname van omega-6 is, hoe lager de omzetting van ALA in EPA en DHA zal zijn.

En omzetting is niet het enige probleem.

Als omega-3 de yin is van meervoudig onverzadigde vetten, dan is omega-6 de yang.

Beide zijn essentieel voor onze gezondheid, maar het is noodzakelijk ze in de juiste balans te eten, want een dieet met te veel omega-6 en te weinig omega-3 kan ontstekingen bevorderen, wat uiteindelijk kan leiden tot chronische ziekten.

De mens evolueerde op een dieet met een verhouding van omega-6 tot omega-3 van ongeveer 1 op 1. Helaas is het typische westerse dieet van vandaag, zwaar als het is in plantaardige oliën en met graan gevoed vlees, eerder 15 op 1, of zelfs zo onthutsend hoog als 20 op 1.

Idealiter streven we naar een verhouding niet hoger dan 4 op 1. Noten en zaden bevatten zowel omega-3 als omega-6, maar meestal meer 6 dan 3. Degenen met de gunstigste verhouding zijn onder andere chiazaden, lijnzaad en walnoten.

De beste manier om deze onbalans te vermijden is de omega-3 te verhogen en de omega-6 te beperken – niet zo gemakkelijk bij een plantaardig dieet, dat over het algemeen rijk is aan noten, zaden en plantaardige oliën. Dit is waar vegan omega 3 om de hoek komt kijken.

Voordelen van een veganistische omega 3 supplementen

  • Gekweekt in een gecontroleerde omgeving met een minimale ecologische voetafdruk
  • Geen negatieve invloed op het kwetsbare zeeleven
  • Koosjer, halal en visvrij
  • onder oplosmiddelen
  • Volledig traceerbaar

Is algenolie net zo goed als visolie?

Volgens onderzoek gelukkig wel. Een systematische review concludeerde dat “algenbronnen van DHA de DHA-concentraties in vegetarische populaties aanzienlijk verbeteren”, en een studie van 7 jaar geleden concludeerde dat veganisten goed reageerden op een relatief lage dosis van een vegetarisch omega-3 supplement met gunstige hoeveelheden EPA en DHA.

Wat is astaxanthine en wat zijn de voordelen?

Volgens Dave Leusink van Vitamines.com zijn er supplementen waaraan astaxanthine is toegevoegd, zodat je alle voordelen krijgt van een plantaardige algenolie, met de toevoeging van een krachtige antioxidant, die bescherming biedt tegen de schade veroorzaakt door vrije radicalen.

Vrije radicalen ontstaan in het lichaam door routinematige biologische processen. Slechte voeding, blootstelling aan vervuiling, roken en ultraviolet licht, en alcoholgebruik dragen ook bij aan de productie van vrije radicalen.

Kort gezegd zijn vrije radicalen moleculen in het lichaam die zeer reactief en instabiel zijn geworden nadat ze een elektron hebben verloren of gewonnen. Ze reizen door je lichaam, ‘stelen’ elektronen van andere moleculen en veroorzaken een kettingreactie van schade aan onze cellen en DNA, ook wel oxidatieve stress genoemd. Oxidatieve stress speelt een rol in het verouderingsproces, de ontwikkeling van ziekten en draagt bij tot vruchtbaarheidsproblemen.

Antioxidanten doneren elektronen aan vrije radicalen, waardoor de vrije radicaal tot stilstand komt en verdere schade wordt voorkomen. In tegenstelling tot andere antioxidanten, die pro-oxidant kunnen worden en schade kunnen veroorzaken zodra ze hun elektronen hebben afgestaan, blijft astaxanthine stabiel. Het heeft ook een unieke structuur waardoor het zowel met vetten als met water kan interageren, wat betekent dat het bescherming kan bieden binnen en buiten onze cellen.

Astaxanthine is een natuurlijk plantaardig pigment, afkomstig van zoetwateralgen die Haematococcus pluvialis heten. Wanneer de algen onder druk komen te staan, bijvoorbeeld bij hoge temperaturen of milieuvervuiling, produceren ze astaxanthine als beschermingsmiddel.

Conclusie

Bovendien helpt astaxanthine bij het behoud van omega-3, die door hun fysieke structuur gevoelig zijn voor het aantrekken van vrije radicalen. Onderzoek suggereert dat astaxanthine de ontstekingsremmende eigenschappen van vegan omega 3 kan versterken en dat het innemen ervan in combinatie de inherente antioxiderende en ontstekingsremmende effecten van beide kan verbeteren. Concluderend kunnen we zeggen, wil je een goed alternatief voor ‘gewone’ omega 3, kies dan een vegeratisch omega 3 supplement op basis van algenolie.