Multiresource
Image default
Hobby en vrije tijd

Met ijzeren gesmede hoefijzers is een hele nieuwe wereld gebouwd

Er is geen twijfel mogelijk. Zonder het hoefijzer zou er nooit een Romeins Rijk zijn geweest. Oh, er zou een grote Romeinse staat kunnen zijn geweest, of zelfs een grote invloedssfeer. Maar een imperium? Waren er al spullen als de smeltkroes, aambeelden, hamers en andere benodigdheden? We kunnen het met één woord beantwoorden: nauwelijks! 

Grote afstanden om gevechten te winnen, ook hier was de smid belangrijk

Om een imperium op te bouwen, moesten de Romeinen grote afstanden afleggen en grote gevechten winnen. Om dat te kunnen doen, moesten ze de “spier” van de infanterie naar de cavalerie veranderen. En de cavalerie is afhankelijk van paarden die geen voetpijn krijgen en “oei, pijnlijk”.

Als we bijna 1000 jaar voor het begin van het Romeinse Rijk teruggaan, vinden we Leo, een Griekse filosoof, die het over hoefijzers heeft. Leo, keizer van het Oosten, gebruikte het woord “selenia” in de beschrijving van hoefijzers. Selenia betekent ‘maanvorm’.
De hoefijzers die hij beschreef waren eigenlijk sandalen zoals de soldaten die ze droegen. Ze werden aan de voeten van het paard vastgemaakt met riemen of riemen, en ze deden de truc als je niet ver of snel ging. Maar toen het tijd werd om na te denken over het vestigen van een imperium, waren sandalen voor paarden – zelfs van Italiaanse makelij – gewoon niet praktisch.

Het ijzeren hoefijzer wordt al eeuwenlang gebruikt

De Romeinen kunnen het idee van het ijzeren hoefijzer wel aan, en pasten het ongeveer 100 jaar voor Christus toe op de hoef van het paard. Voor die tijd waren duizenden Romeinse cavaleriepaarden onbruikbaar geworden toen hun hoeven tijdens lange, vermoeiende marsen werden afgesleten.

Cattalus, een Romeinse historicus, schreef over de paarden van Julius Caesar – u herinnert zich hem nog uit uw Latijnse klassen (ik kwam, ik zag, ik veroverde). Cattalus zei dat de paarden schoenen droegen van ijzerdraad of plaatijzer toen ze Groot-Brittannië binnenvielen in 55 voor Christus.

Later schreef Appian, een andere Romeinse historicus uit de eerste eeuw na Christus, ook over Caesar en zijn cavaleriepaarden met “ijzeren schoenen”.

We weten dus zeker dat Caesars cavaleriepaarden ijzeren hoefijzers droegen, en we weten zeker dat het officiële begin van het Romeinse Rijk 27 v.C. is, een paar jaar na Caesars moord en de uitvinding van het ijzeren hoefijzer.

De natuurlijke conclusie is dan natuurlijk dat de eer voor het Romeinse Rijk naar het hoefijzer gaat.

Maar de hoefijzers hebben helaas niet kunnen overwinnen, gelukkig bestaan ze nog wel!

Het Romeinse Rijk eindigde in 476 na Christus. Het begon snel af te brokkelen nadat het in 450 na Christus door de Hunnen werd aangevallen. Ik moet aannemen dat de paarden van de Hunnen betere hoefijzers hadden. Hoe dan ook, we weten dat de paarden van de Hunnen ijzeren hoefijzers droegen toen ze Europa binnenvielen.

De vroegste ijzeren hoefijzers die werden ontdekt, werden gevonden in Norfolk, Engeland. Ze hebben spijkergaten, zijn erg rond en breed van voren en zijn erg smal op de hielen.

Als de hoefijzers van de dag zo waren gevormd dat ze aan de voet pasten, dan hadden de paarden van de dag misschien hakken opgelopen? Roept dat niet veel interessante vragen op over paarden, hoefijzers en hoefijzers?

https://123smeden.nl/pages/gasbrander