Multiresource
Image default
Telefonie

Te lang op je telefoon is slecht voor je ogen

Waarschijnlijk waarschuwde je ouders je er vroeger al voor: ‘niet te lang tv-kijken, daar krijg je vierkante ogen van!’ Tegenwoordig kijken we waarschijnlijk dagelijks veel langer naar een scherm, voornamelijk een telefoonscherm. De hele dag door checkt men zijn social media, doet men interieur inspiratie op Pinterest, e-mails en als het even rustig is in de online wereld, worden er games gespeeld. Zo lang achter je smartphone zitten, is niet enkel slecht voor je houding en je nachtrust, maar het blijkt nu ook dat het schadelijk kan zijn voor de ogen.

Waarom is telefoongebruik schadelijk?

Volgens Britse onderzoeker knipperen we per minuut maar liefst vier keer minder met onze ogen, wanneer we naar een scherm staren. Hierdoor krijgen we drogere ogen die sneller geïrriteerd raken. Daarnaast kost het onze ogen veel energie om zich te focussen op een scherm dat dichtbij staat. Vaak houden we onze telefoon op ongeveer 20 centimeter afstand van onze ogen en daarmee is het scherm een stuk dichterbij ons gezicht dan bijvoorbeeld een computerscherm. Bovendien kan het blauwe licht van het telefoonscherm ons netvlies beschadigen, wat in ernstige gevallen tot blindheid leidt.

Wat is de oplossing?

Je hoeft je telefoon gelukkig niet uit je leven te bannen; een paar kleine aanpassingen in je telefoongebruik kunnen namelijk al wonderen doen. Houd je smartphone bij voorkeur op een afstand van 40 centimeter van je ogen. Sommige mensen maken gebruik van smartphonehoesjes die je ook als houder kunt gebruiken. Zo zet je de telefoon makkelijker wat verder weg. Gebruik het apparaat niet te lang achter elkaar, maar stop de smartphone na 20 minuten weer terug in je broekzak. Weersta ook de neiging om je telefoon te gebruiken in het donker. Je ogen hebben dan namelijk nog meer last van het blauwe licht. Je kunt het blauwe licht bij veel telefoons ook uitzetten in de instellingen. Dit is de zogenaamde ‘eye comfort setting’.

https://www.casimoda.nl/