Multiresource
Image default
Financieel

Van plan een woning te kopen?

Als u van plan bent uw woning voor het einde van de rentevaste periode te verkopen, krijgt u niet al het geld van de verkoop terug omdat tijdens de rentevaste periode een deel van de hoofdsom is afbetaald.

Hypotheken met vaste looptijd

Een hypotheek met een vaste looptijd is een soort lening waarbij de lener gedurende een bepaald aantal maanden een vaste prijs per jaar betaalt. Bijvoorbeeld: als u 5 jaar € 100.000 leent, betekent dit dat u 5 jaar lang € 20.000 per jaar betaalt. Met andere woorden, u maakt 20% minder winst in vergelijking met een conventionele hypotheek, maar u weet precies hoeveel u elke maand moet terugbetalen. Al een lening gehad waarschijnlijk krijg je rentevergoeding.

Leningen met een vaste looptijd bieden verschillende voordelen:

De rentetarieven zijn meestal goedkoper dan die van standaardhypotheken.

Er is geen risico aan verbonden omdat er geen mogelijkheid is om geld te verliezen door stijgende prijzen.

Het is mogelijk om precies te berekenen wat u verschuldigd bent bij de verkoop van uw woning.

Bij het kopen van een nieuw huis hoeft u zich geen zorgen te maken of u de aankoop kunt betalen.

Er zijn echter ook enkele nadelen:

Omdat de aflossingstermijnen korter zijn, betalen leners vaak meer rente.

Leners kunnen hun eigen vermogen niet gebruiken om een ander onroerend goed te kopen totdat ze het volledige saldo van de lening hebben terugbetaald.

Geïnteresseerden dienen altijd na te gaan of de bank een passend product aanbiedt.

Het belangrijkste om te overwegen bij het kiezen tussen een vaste en een reguliere hypotheek is de lengte van het contract. Langere contracten betekenen dat u meer rente terugbetaalt, terwijl korte contracten betekenen dat u geld bespaart door minder rente te betalen.

Hypotheekvormen

Er zijn drie hoofdcategorieën van hypotheken die beschikbaar zijn voor consumenten:

Conventionele Hypotheek – Een CM heeft een vast aflossingsschema dat bepaalt hoe lang u het totale geleende bedrag moet terugbetalen. Zodra de schuld volledig is terugbetaald, wordt de resterende waarde van u om te doen wat u maar wilt.

Hypotheken met instelbare rente – Met een ARM kunt u kiezen voor een vaste of variabele rente gedurende de looptijd van de lening.