Multiresource
Image default
Gezondheid

Waarom snel 10 kilo afvallen op de lange termijn niet werkt

Je hoeft tegenwoordig maar even te googlen op “snel afvallen” en je stuit zo op beloftes als “10 

kilo afvallen in 3 weken” of “verlies hiermee 10 kilo zonder te sporten”. Dit zijn natuurlijk ongelooflijk mooie toezeggingen die je zeker kunnen motiveren. Maar na een aantal weken van het volgen van zo’n dieet of programma zul je merken dat afvallen niet zo makkelijk is als veel verhalen je doen geloven. Zulke beloftes zijn namelijk pure marketing. Trap hier dus niet in. In dit artikel geef ik je vijf redenen waarom snel afvallen juist onverstandig is. 

Een tekort aan essentiële voedingsstoffen
Een heel belangrijk nadeel van te snel afvallen is dat je minder voedingsstoffen binnenkrijgt. Door te lang intensief diëten vergroot je namelijk de kans op een tekort aan belangrijke voedingsstoffen zoals bijvoorbeeld vezels, vitamines en mineralen. Houd het dus bij gezonde eetgewoontes en duik bij voorkeur niet onder de 1500 calorieën per dag (ondanks dat alle influencers op Instagram het laten lijken of ze 1200 calorieën per dag binnenkrijgen, trust me ze houden zich hier niet aan). Slik eventueel een extra multivitamine als je het idee hebt dat je te weinig vitamines en mineralen binnenkrijgt.

Een streng dieet is lastig vol te houden
Een dieet waarbij je heel veel calorieën schrapt is voor iedereen lastig vol te houden. Je voelt je duf, je bent misschien prikkelbaar en je hebt veel minder energie of motivatie voor de alledaagse dingen. Hierdoor wordt een dieet dus lastig vol te houden en zal je het op lange termijn ook niet vol houden, de meeste mensen houden zo’n dieet niet langer dan een maand vol. Schrap die afvaltips dus en zoek iets wat voor jou wel werkt op een gezonde basis.

Je raakt spiermassa kwijt
Wanneer je te snel afvalt, loop je het risico dat je een deel van je spiermassa kwijtraakt. Nou denk je misschien “maar ik hoef toch nooit zware dingen te tillen”. Spiermassa is echter niet alleen handig om dingen op te tillen, maar zorgt er ook voor dat je metabolisme (verbranding) gestimuleerd wordt. Niet goed dus.

Sporten met een energietekort zorgt voor afnemende sportprestaties
Hoe minder calorieën je binnenkrijgt, hoe minder energie je hebt. Je moet eten zien als de brandstof die je nodig hebt om je energie aan te vullen. Ga je bijvoorbeeld sporten met een flink energietekort? Dan kan je er bijna op rekenen dat je herstelvermogen eronder lijdt. Bij een energietekort van meer dan dertig procent merk je dat je prestaties achteruitgaan. Dit komt dus door een tekort aan voedingsstoffen en energie, maar ook omdat je lichaam onvoldoende “brandstof” tot zijn beschikking heeft om je spieren te herstellen.

Je vergroot ook je kans om weer sneller aan te komen
Onder veel wetenschapper heerst de opvatting dat snel afvallen het risico vergroot op “jojo’en”. Met andere woorden: als je in een korte tijd veel kilo’s afvalt heb je ook kans om nadertijd snel weer terug te vallen naar het oude gewicht, of dat je zelfs zwaarder wordt dan voordat je begon met afvallen.

Om dit artikel dus even samen te vatten, trap niet in de marketing trucs. Er is bijna niemand die binnen drie weken tien kilo af kan vallen, het is ongezond en niet goed voor je lichaam. Houd je dus gewoon aan een gezond eetpatroon en gezonde eetgewoontes. Afvallen mag, maar alleen op een manier waarop het voor jou werkt.