Multiresource
Image default
Woningen

Hoeveel hoger bieden op een huis?

Overbieden op een woning is de norm vanaf 2020 en deze tactiek zal ook in 2022 en 2023 een rol spelen bij de aankoop van een woning.

Hoger bieden oftewel overbieden huis betekend dat je goed moet weten :

  1. Hoeveel kan ik lenen op basis van mijn inkomen?
  2. Hoeveel bedraagt de taxatiewaarde van mijn droomhuis?

Overbieden oorzaak afwijzing hypotheek

De meeste afwijzingen gebeuren omdat huizenkopers niet weten hoeveel de woningwaarde bedraagt. Bijna iedereen maakt hypotheekberekeningen op basis van inkomen. Iedereen gaat er vanuit dat als je op inkomen € 600.000,- kan lenen dat een bod van € 550.000,- op een woning met een vraagprijs van € 500.000,- veilig is.

Hoe jouw maximale hypotheek berekenen?

Als jij  correct jouw maximale hypotheek berekend dan is een woning kopen niet lastig. Bieden boven de vraagprijs is een spectaculair spelletje. Je moet weten hoeveel de taxatiewaarde bedraagt van elke woning waar jouw oog op valt. Al kan jij op inkomen voor € 700.000,- een hypotheek krijgen, als de woningwaarde € 500.000,- bedraagt dan is dat je maximale hypotheek.

Hoger bieden dan de taxatiewaarde

Hoger bieden dan de waarde van een huis betekend dat je alles boven de taxatiewaarde zelf moet betalen met:

  • Spaargeld
  • Overwaarde
  • Schenkingen

Is er onvoldoende overwaarde of eigen geld aanwezig dan gaat de woningaankoop niet door. Dat betekend dat je wel kosten maakt maar geen huis bezit.

Voorbeeld overbieden huis

Voorbeeld van overbieden huis uit mijn eigen klantenbestand. Gerard en Lieve uit Veenendaal kochten via Lexwonen een woning in Ede op de Enka. De vraagprijs bedroeg € 475.000,-. De woningprijs was laag ingezet. Huizen uit die regio worden verkocht voor  € 550.000,- tot € 590.000,-. Wil jij overbieden op  een woning dan maak je de meeste kans door te bieden zonder ontbindende voorwaarden. Koop jij de woning zonder voorbehoud van financiering dan kan je ook nog eens minder overbieden.

Via lexwonen brachten wij een bod uit van € 535.000,- zonder financieringsvoorbehoud. Klant is er vrij zeker van dat hij zijn woning heeft verkocht. Beiden hebben de woning gekregen.

Wat moet je voor je bod weten?

Overbieden huis zonder financieringsvoorbehoud kan als jij weet wat je aan taxatie kan krijgen, je spaargeld en eventuele overwaarde weet. Je moet vooraf een taxateur inschakelen. Als jij niet weet hoeveel de taxatiewaarde bedraagt en je hebt te weinig eigen geld dan is er een probleem.

BKR is ook een van de oorzaken dat woning kopen niet door gaat. Check altijd op bkr.nl jouw kredietwaardigheid. Weet dat jij elke euro die in de BKR staat 6 keer van je maximale hypotheek af gaat. Overbieden op een huis betekend dat je goed moet inventariseren. Gerard en Lieve hadden beiden een studielening en een mobiel lease abonnement. De hypotheek paste precies.

Als je niet kan overbieden?

Kan je niet overbieden op een huis omdat er te weinig inkomen of spaargeld is dan zijn er ook nog andere koopmogelijkheden. Denk eens goed na of je geen huis wil kopen met anderen. Op de website van Lexwonen vindt je hypotheken met broer of zus, samen met ouders of samen met vrienden. Maximale hypotheek met 3 of 4 personen brengt altijd de uitkomst.

Koop je samen met 4 anderen dan heb je gezamenlijk veel meer inkomen en veel meer eigen geld. Dat betekend weer dat het overbieden op een woning veel makkelijker gaat. Lexwonen doet dagelijks hypotheken voor meerdere personen.

Overbieden met 4 aanvragers

Overbieden met 4 aanvragers betekend wel dat alle 4 de kopers ook daadwerkelijk onder 1 dak moeten wonen, allemaal op de koopakte staan en de hypotheekakte. Niemand kan zomaar de woning verlaten. Als iemand het huis uit wil dan zal vaak de woning verkocht moeten worden omdat de hypotheek niet meer past. Spreek vooraf duidelijk af wat jullie intenties zijn. Verdienen jullie gemiddeld een € 35.000,- per persoon dan is een hypotheek van € 790.000,- mogelijk onder voorwaarden. Vaak is er voldoende eigen geld aanwezig met 4 kopers.

Het is mogelijk dat als iemand de woning verlaat dat hier een ander persoon zijn plaats vervangt. Helaas is ons dit nog nooit gelukt omdat de oude eigenaar recht heeft op een deel van de overwaarde. Afstand doen lijkt de makkelijkste weg maar iedereen moet verder. Bij afstand doen van de overwaarde komt ook de schenkbelasting om de hoek kijken.

Overbieden met een 4persoonshypotheek kan via lexwonen als je koopt met

  1. Samen met ouders
  2. Samen met vrienden in 1 hypotheek
  3. Kopen met broer of zus tot 4 personen