Multiresource
Image default
Woningen

Waarom zou ik nu mijn appartement verkopen?

Je appartement verkopen: nog even wachten of de knoop doorhakken?

Je loopt misschien al een tijdje met de gedachte rond om je appartement te verkopen. Maar met een inflatie die als een speer gaat en een onrustige woningmarkt vraag je je vast af of dit wel het juiste moment is, of dat het verstandiger is om nog even te wachten. Zoals altijd zijn er voordelen en nadelen aan de verkoop van je appartement op zo’n turbulente markt. We zetten ze voor je op een rijtje.

Hoe ontwikkelen de huizenprijzen zich op de lange termijn?

We horen veel over een bubbel op de woningmarkt, en in de politiek wordt er ingezet op de bouw van nieuwe woningen: 1 miljoen om precies te zijn. Je zou verwachten dat dat al vrij snel gaat leiden tot dalende huizenprijzen, maar die worden echt nog niet snel verwacht. Sterker nog, het is waarschijnlijker dat de prijzen zeker nog een paar jaar doorstijgen. Er is nog steeds een groot tekort aan woningen in Nederland, en de rente is, én blijft, historisch laag.

Woonlasten

Door die extreem lage rente kunnen mensen grote bedragen lenen, zonder zich enorme maandlasten op de hals te halen. Met een lage rente leen je makkelijk meer geld, en kun je dus een duurder huis kopen. Omdat kopen, zelfs met deze prijzen, nog steeds voordeliger is dan huren in de vrije sector, blijft de druk op de woningmarkt hoog.

Je persoonlijke situatie

Wanneer je je afvraagt of dit een goed moment is om je huis te verkopen, is het natuurlijk vooral belangrijk om een afweging te maken die past bij jouw persoonlijke situatie. Een goed moment op de markt kan nog steeds een slecht moment voor jou zijn. Je kunt namelijk op dit moment voor een topprijs verkopen, maar zult ook de hoofdprijs betalen als je op zoek gaat naar een nieuwe woning.

Snel schakelen

Een groot voordeel als je een appartement te verkopen hebt, is het feit dat je snel kunt schakelen. Komt je droomhuis voorbij, maar moet je eerst je eigen appartement nog verkopen? Vroeger kon je dan een tijd met dubbele woonlasten komen te zitten. Een paar jaar geleden stonden huizen soms zelfs jaren te koop. Tegenwoordig is de woningmarkt zo oververhit, dat de kans dat je met dubbele woonlasten komt te zitten buitengewoon klein is. Helemaal als je een appartement in een prijscategorie die geschikt is voor starters wilt verkopen.

Wat jouw persoonlijke situatie ook is, zorg ervoor dat je je goed laat voorlichten over de verkoop van jouw appartement.